Wat is coaching?

Wanneer een coach?

Soms weet je het even niet meer. Je ervaart spanning, voelt je onzeker of merkt dat je vastzit in oude patronen of belemmerende gedachten. Misschien ervaar je minder plezier in je werk of privéleven of bots je met de mensen om je heen. Je hebt weinig energie, voelt je je futloos of hebt niet het idee dat je het leven leidt dat je graag zou willen.

Wat het ook is waar je mee kampt, je wilt het heel graag veranderen. Je hebt al wat dingen geprobeerd maar je merkt dat je in cirkeltjes blijft ronddraaien. Op zo’n moment kan een coach jou helpen.

Contact

Kun jij wel een coach gebruiken? Mail of bel dan gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Wat doet een coach?

Een coach staat op een afstandje en kan jou helpen vanuit een ander perspectief naar jezelf of naar jouw situatie te kijken. Een coach biedt een luisterend oor zonder oordeel, houdt je een spiegel voor en stelt verdiepende vragen. Hij merkt patronen op en maakt je bewust van jouw gedachten en gevoelens en wat belangrijk voor je is. Je voert je gesprekken en doet soms ook ervaringsgerichte oefeningen. Door te praten over jouw coachvraag krijg je nieuwe inzichten. Door te ervaren kom je uit je hoofd en betrek je ook je lijf en je hart bij jouw proces. Juist deze combinatie maakt coaching vaak effectief en zorgt ervoor dat er ruimte komt voor verandering.

Meestal heeft een coachtraject zo’n 5 tot 8 sessies, met bijvoorbeeld 2 weken ertussen. Dit is afhankelijk van jouw wens en wat er nodig is. In de tijd tussen de coachsessies in is het belangrijk dat je thuis of op je werk aan de slag gaat met wat je in de coachsessie hebt geleerd. Dat is tenslotte de plek waar je wilt dat de verandering plaatsvindt en waar je bijvoorbeeld kunt gaan experimenteren met nieuw gedrag. Een coach kan je daarom oefeningen meegeven of je vragen om een verslagje te schrijven van wat je bezighoudt rondom jouw coachvraag. De coach stimuleert je om in beweging te komen en kijkt steeds samen met jou naar wat er gelukt is en waar jouw aandachtspunten liggen.

Wat is het resultaat van coaching?

Gaandeweg het coachtraject krijg je steeds meer helder waar het voor jou om draait, wat daarin voor jou belangrijk is en wat jouw krachten en mogelijke valkuilen zijn. Je zet dingen op een rijtje, waardoor rust en overzicht ontstaat. Je doet nieuwe inzichten op en krijgt weer meer grip op de situatie. Op die manier ontstaat er ruimte om stapje voor stapje weer in beweging komen in de richting van jouw doel.

Kun jij wel een coach gebruiken? Mail of bel dan gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Persoonlijke groei coaching-min