Burn-out coaching

Wanneer past burn-out coaching bij jou?

Heb je al lange tijd veel meer op je bordje dan je eigenlijk aankan? Heb je last van aanhoudende vermoeidheid, voel je je labiel, prikkelbaar of gejaagd, vergeetachtig, pieker je veel en ervaar je gevoelens van machteloosheid? Ben je steeds harder gaan werken om alles vol te houden, maar merk je dat dit je steeds meer moeite en energie kost? Krijg je steeds meer lichamelijke klachten, slaapproblemen en heb je het gevoel dat je geen controle meer hebt? Maak je fouten of bots je vaker met de mensen om je heen? Of ben je inmiddels zo moe dat je grote moeite hebt om ’s ochtends op te staan en lukken zelfs de kleinste dingen niet meer? Mogelijk heb je dan last van burn-out klachten of een burn-out.

Wat is een burn-out en kan je ervan herstellen?

Een burn-out is een energiestoornis en heeft meestal een lange aanloop. Vaak ben je lange tijd over je grenzen heengegaan en ben je gaandeweg het contact met jezelf en jouw eigen kracht en gevoel kwijtgeraakt en als het ware opgebrand.

Een burn-out is eigenlijk een normale reactie op een ongezonde situatie. Het is een signaal van jouw lichaam dat er iets moet veranderen. Je lichaam trekt als het ware aan de noodrem en dwingt je om het rustiger aan te doen. Iedereen kan burn-out raken als je maar lang genoeg onder stress staat en geen herstelmomenten neemt.

Een burn-out is zwaar en de weg om te herstellen is langer naarmate jouw klachten heviger zijn, maar een burn-out hoeft niet alleen negatief te zijn. Met de juiste inzet en begeleiding kun je zeker herstellen van jouw burn-out. Er zijn aanwijzingen uit onderzoek dat iemand met deskundige begeleiding half zo lang ziek is als iemand zonder begeleiding. Je kunt jouw burn-out zelfs zien als een prikkel die aanzet om je leven zodanig in te leren richten dat het beter past bij wie je bent en waar jij gelukkig van wordt.

Hoe ziet een burn-out coachtraject eruit?

Vragen burn-out coaching

 • Hoe krijg ik weer meer energie?
 • Hoe herken ik wat mij stress geeft?
 • Hoe ga ik op een goede manier om met stress?
 • Hoe kan ik mijn eigen grenzen bewaken?
 • Hoe leer ik mijn spanning reguleren?
 • Hoe vind ik een goede balans tussen werk en privé?
 • Hoe verminder ik mijn onzekerheid?
 • Hoe kan ik mijn perfectionisme verminderen?
 • Hoe krijg ik weer grip op mijn dagelijks leven?
 • Hoe voorkom of verkort ik mijn ziekteverzuim?
 • Hoe hervind ik mijzelf en kom ik weer steviger in mijn schoenen te staan?

Denk je dat burn-out coaching mogelijk iets voor jou is? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Hoe ziet een burn-out coachtraject eruit?

Het coachtraject dat Coachpraktijk Sense aanbiedt is altijd maatwerk. We kijken aan het begin van het traject samen naar jouw behoeften en maken op basis daarvan een aanpak.

Er zijn wel een aantal onderwerpen te noemen die vaak terug komen in burn-out coaching. 

We onderzoeken bij aanvang van het traject welke van deze onderwerpen voor jou van toepassing zijn en waar aandacht voor moet zijn. In het begin van de coaching besteden we bijvoorbeeld aandacht aan de ernst, het verloop en de aard van jouw spanningsklachten en brengen we de oorzaken van jouw stress in kaart. 

burn-out_coaching
burn-out_coaching

Verder is in deze fase het herstel van jouw energie en fysieke conditie van belang. Zo wordt er weer een basis gelegd en ontstaat er ruimte en energie om verder in het traject te onderzoeken hoe jij met stress en emoties omgaat en hoe jij bepaalde competenties kan versterken om voortaan op een andere manier met stress om te gaan. Je kunt hierbij denken aan competenties op het vlak van zelfvertrouwen, grenzen stellen, omgaan met tegenslagen en veranderingen, conflicten enzovoort. 

Het komt regelmatig voor dat mensen tijdens het coachtraject ontdekken dat ze hun eigen behoeften en wensen lange tijd opzij hebben geschoven. Daarom wordt er in een coachtraject rondom burn-out ook vaak aandacht geschonken aan waarden, talenten en wat écht belangrijk voor je is. 

Soms merk je gaandeweg het coachtraject dat jouw huidige werk niet meer bij je past of kom je erachter dat je eigenlijk niet meer gelukkig bent in jouw privé-leven. We kijken dan naar wat je wél zou willen en zoeken uit welke aanpassingen hiervoor nodig zijn. Zo bouw je aan een leven dat meer bij jou past en dat jou energie geeft in plaats van dat het jou energie kost. 

Keer je terug naar je huidige werk, dan is het mogelijk om gezamenlijk te kijken naar wat er concreet voor nodig om weer op een prettige manier aan het werk te gaan, brengen we hulpbronnen en eventuele valkuilen in kaart en voorkomen we dat je op dit vlak terugvalt.  

Denk je dat burn-out coaching mogelijk iets voor jou is? Neem dan gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek

bun-out coaching praktijk sense